Skilsmisse og sammenbragte familier

Skilsmisse og sammenbragte familier

Størstedelen jeg har i terapi, oplever skilsmisse som en form for livskrise, svarende til et tab af en nærtstående, uanset om de selv har ønsket den eller ej. Der er oftest rigtig meget sorg forbundet med en skilsmisse, og selvom man er afklaret med at parforholdet ikke fungerede, og det til tider kan føles som en lettelse ikke længere at være sammen, kan det samtidigt være en stor sorg, at drømmen om den lykkelige kernefamilie er gået i stykker. I kølvandet kan der således også komme en identitetskrise, når ”lykkelig kernefamilie” skal byttes ud med identiteten som ”enlig mor/far”.  I denne proces hjælper jeg med at genfinde identiteten, hjælpe i sorgarbejdet, og ser på hvilken læring der kan tages med videre fra parforholdet.

I en tid hvor det kan være svært at rumme egen situation, kan der også være ulykkelige og vrede børn, der samtidig skal tages ekstra godt hånd om, og ofte også i flere omgange hvis man vælger at lave en ny sammenbragt familie.
Det er desværre ikke altid lige let at få en sammenbragt familie til at lykkes, udenlandske undersøgelser viser at 75% går fra hinanden igen. Årsagerne er flere og oftest uforudsete for det nye bonusforældrepar. Når man bringer en ny familie sammen, er der rigtig mange forventninger, ønsker og følelser der skal håndteres, både fra børnenes og de voksnes side. Selv om man bliver skilt lever drømmen om en ”rigtig familie” videre for mange. Én af de store årsager til at mange sammenbragte familier går fra hinanden er, at de forventer at den nye sammenbragte familie, bliver ligesom en ny kernefamilie med mor og far og biologiske børn, og at det nye forældrepar derfor bliver frustrerede og skuffede.  Jeg kan hjælpe med at sørge for en god forberedelse inden familien bringes sammen, for at sikre en god start - og succesrate for projekts fremtidige succes.

Scanner du hjernen på en biologisk forældre og viser dem et billede af deres barn, aktiveres det samme sted, som når man er forelsket. Det sikrer menneskeartens overlevelse - men det giver også en ekstra dimension at navigere i, når man skal have en sammenbragt familie til at fungere. Jeg hjælper med denne navigation, med værktøjer, forståelse og praktiske konkrete strategier til, hvordan både voksne og børn kan komme til at trives bedst muligt i den nye sammenbragte familie, så I kan få et godt liv sammen.
Jeg har mange års erfaring med at hjælpe mennesker videre igennem den hårde proces det kan være at blive skilt, finde ny identitet som enlig, og for nogle også dannelsen af en ny sammenbragt familie. Jeg har taget en systemisk efteruddannelse på området indenfor familiekonstellationer, og har gode resultater med bl.a. at bruge værktøjer herfra. Jeg har endvidere selv været igennem hele processen fra skilt til sammenbragt, og gjort mig erfaringer i de mange faser der kan følge efter en skilsmisse.